top of page
חיפוש

איך מטפלים בשבריריות? מחקרים חדשים

  • תמונת הסופר/ת: ד"ר עופר הורניק
    ד"ר עופר הורניק
  • 2 בינו׳
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 5 בינו׳

לרפואה המודרנית אין טיפול תרופתי להציע לשבריריות. יש מחקר בתחום, ישנם כמה חומרים שבודקים האם ניתן יהיה להשתמש בהם כתרופות. עם זאת, למרות ההגיון הקליני והנסיון המוצלח בניסויי חיות מקדימים, עדיין אין התקדמות בטיפול בבני אדם.


אם אנחנו חושבים על אחד הגורמים העיקריים לשבריריות (ירידה בפעילות), ייתכן ולא נופתע. אם התגובה הטבעית של הגוף לחוסר שימוש והעדר פעילות גופנית הוא ירידה בחוזק, ירידה בניצול האנרגיה, ואבדן רזרבות – משמע שהגוף בנוי להתחזק רק בתגובה לסוג אחד של תרופה – פעילות גופנית המתוכננת בהתאם ליכולותיו. נבין גם שאותו גורם – אימון גופני - יכול (וצריך) גם לשמש כטיפול.

פעילות השרירים נחוצה והכרחית כדי לשמור על תפקודו של הגוף.

החדשות הטובות הן – אפשר לחזור ולהשתמש נכון בשרירים בכל גיל, ולהשיג את כל היתרונות – גם בגיל 90 ובגיל 100, ובוודאי מוקדם יותר!


גורם משמעותי נוסף הוא התזונה. ישנם מספר גורמים הנחקרים בתחום זה. אחד המעניינים מביניהם הוא צריכת החלבון – נרחיב לגבי נושא זה בפוסט נפרד.


טיפול תרופתי או תזונה נכונה

בטבלה הבאה, סיכמתי עבורכם מספר מחקרים ופעילויות מהשנים האחרונות. נתאר אותם כאן בקיצור – כל אחד מהם יזכה בהמשך לפוסט נפרד!



טבלת מחקרים

מחקרים אלה התמקדו בתופעות שונות המאפיינות את הגיל המבוגר ואת הירידה בתפקוד המתלווה אליו. המשותף לכולם – שימוש באימוני כח בעצימות גבוהה (המאופיינת בהרמת משקולות והפעלת כח בתחום שמוגדר 80-85% מיכולת חזרה מקסימלית – RM1.

האימונים נעשים ללא הגעה לכשל (בסיום כל סט, המתאמן יכול לבצע את התרגיל האחרון).

ניסוי LIFTMOR הוא ניסוי פורץ דרך, שנעשה ע"י פרופ' בלינדה בק וצוותה –

כדי לבדוק את היכולת של אימון כח בעצימות גבוהה לטפל בירידה משמעותית בצפיפות העצם (אוסטאופניה ואוסטאופורוזיס). המחקר נמשך שמונה חודשים.

פעילות ONERO

היא פעילות המשך לניסוי LIFTMOR, המתרחשת כבר בקהילה – ובה המסקנות מהניסוי הובילו להקמת מרכזים בהם נשים וגברים יכולים להתאמן באימוני כח בעצימות גבוהה סמוך למקום מגוריהם, בקבוצות קטנות..

פעילות  GreySteel

היא פעילות בקהילה, שמוביל בארה"ב ד"ר ג'ונתן סוליבאן, ובה מבוגרים עם רמות שונות של איתנות או ירידה בתפקוד מגיעים להתאמן בקבוצות קטנות ובהדרכה צמודה.

ניסוי FrOst

ניסוי שנערך בגרמניה, ובו מבוגרים עם ירידה משולבת במסת השריר ובצפיפות העצם (אוסטאו-סרקופניה) טופלו בעזרת אימוני כח בעצימות גבוהה במשך שנה וחצי. להבדיל משאר הפעילויות והמחקרים שתוארו לעיל, האימונים בניסוי זה נערכו במכשירי כח בחדר כושר.


בכל המחקרים נצפו שיפורי תפקוד גופני, לא נצפו אירועי בטיחות משמעותיים וההיענות לאימון הייתה גבוהה.

נתונים הנאספים ממחקרי ONERO בקהילה (מעל 400 נבדקים), מראים על ירידה במספר נפילות ב80% (לעומת השנה לפני תחילת האימונים), וירידה בשברים חדשים ב50%.

נצפו שיפורים משמעותיים במדדי מסת וכח שריר, צפיפות וחוזק עצם.

מחקר אחד (FrOst) הראה כי גם פעילות בכח מתפרץ יעילה ובטוחה בגילאים המבוגרים.

בנוסף, נצפו שיפורים משמעותיים במדדי איכות חיים, מדדי הרכב גוף ומדדים מטבוליים.

 

המסקנה החד-משמעית ממחקרים אלה, ורבים נוספים שנערכו לאורך השנים –

פעילות גופנית הכוללת אימוני כח בעצימות גבוהה, מיטיבה ומשפרת את התפקוד של מבוגרים בכל הגילאים. בניגוד לסטיגמה הרווחת שמבוגר שברירי צריך להימנע מאימוני כח בעצימות גבוהה – ההיפך הוא הנכון.

אימונים כאלה, הנעשים בהדרכת אנשי מקצוע מנוסים, תוך הקפדה על לימוד טכניקה ועל הדרגתיות, המתאימה לכל מתאמן באופן אישי – הם כלי טיפולי הכרחי כדי לטפל בשבריריות או למנוע אותה.

 
 
 

コメント


bottom of page